Бутикова винарна Зеланос

Зеланос e бутикова винарна, разположена в село Славянци, във винарския регион Долината на Розите. Освен, че е известен по целия свят с най-качественото розово масло, това е царството на Мискета: деликатен, ароматен, типичен български сорт, с вкусови нотки напомнящи бели цветя, зелена ябълка и цитрус.

Тероарът на село Славянци (съвкупността от почва и естествени условия, придаващи характер на виното) е отцедлив и песъчлив, като това са перфектните условия да се придаде елегантност и минерален финес на вината. Освен Мискет, винарната произвежда класическите Совиньон Блан, Пино Гри, Шардоне, Пино Ноар, Сира и Каберне Фран от 70 хектара собствени лозя. Вината са представени в две серии — премиум серия Zelanos и супер-премиум серия ‘Z'. Годишното производство в момента е около 100,000 бутилки. Първата реколта е 2014.

Гроздето се бере изцяло на ръка, и после ръчно се сортира зърно по зърно върху специални сортировъчни маси, както е практиката в елитните френски шата. Винарната е оборудвана с последна дума на техниката, и това, съчетано с щедрата ръчна работа, я прави модерна в най-добрия смисъл на думата. Вината са изключително нежни, елегантни и прецизно отразяват характера на мястото откъде е брано гроздето.

Ние вярваме, че философията на наистина хубавото вино е да бъде естествено, да те докосне до културата на мястото, и да ти даде възможност на вкусиш земята по неповторим начин.

Web Designeren