Бутикова винарна Зеланос - Тероар

То е понятие толкова френско, че е по-лесно да се вкуси и усети, отколкото да се обясни с думи. Самото ДНК на виното се предава от тероара. Две неща определят това невероятно генетично наследство — особеностите на мястото, където са лозята и предаденото със столетия майсторство на творците, които създават виното. Тероарът е важен, защото е неразделна част от характера на виното и придава неподражаем вкус, който усещате от първата глътка. Усещането за място на нашата винарна носи чистото ухание на най-хубавите рози в света и придава на вината неповторима елегантност.

Виното е единствената напитка в сегашния свят, чиято визитна картичка е мястото, където е расло гроздето.

Един поглед към етикета е достатъчен, за да узнаете името на лозето, селото или поне на държавата, от която е гроздето. Характерът на вината Зеланос е закодиран в проследяването на тази визитка. В основата на всичко са собствените лозя. Освен местния уникален сорт Мискет, нашата винарна произвежда класическите Совиньон Блан, Пино Гри, Шардоне, Пино Ноар, Сира и Каберне Фран от 70 хектара собствени лозя. Внимателно подбраните места за лозята са в основата на вкуса и качеството на виното.

Съществуват няколко фактора, които определят какво ще получите в чашата с вино — точната локация; климатът, който определя възможността да се отглеждат лозя; годината на реколтата, с неизменните капризи на природата, които могат да създадат или унищожат цялата реколта от грозде; разположението на лозето (дали е на хълм или в равното, дали гледа на север или на юг), което може да смекчи или усили ефекта от климата; и, разбира се, самата почва. Всички тези фактори са част от тероара на мястото. Освен подбора на естествено съществуващите условия, човекът избира гроздовите сортове, техниката на култивация на лозите, тяхната гъстота — все фактори изключително важни за течността в чашата. Така творецът, който прави виното е също е част от тероара, защото като склуптор извайва своето творение и му придава форма и характер.

Идеалната почва за отглеждане на лозя е сравнително бедна, с тънък горен слой и порести подпочвени слоеве, които все пак трябва да задържат достатъчно вода. Лозите не обичат да са ‘с мокри крака’, затова отличният дренаж е жизнено необходим. Тероарът на село Славянци, където са лозята на Зеланос, е отцедлив и песъчлив, като това са перфектните условия да се придаде елегантност на вината. Под тънкия горен слой на почвата е разположен дебел отцедлив пясъчен под-слой, който позволява водата да се отцежда бързо и в същото време осигурява достатъчна водна запасеност. Така нивото на подпочвените води е точно колкото да осигури вода на лозата; по времето когато гроздето започва да узрява, нивото на подпочвените води пада и кара лозата да се концентрира върху зреещите плодове вместо да хаби енергия върху изграждане на вече ненужна листна маса.

Температурният потенциал на почвата определя дали гроздето ще узрее по-рано (както при топли почви богати на чакъл или пясък) или по-късно (както е при студени почви с повече глина). Топлият пясъчен тероар на село Славянци придава отличен фон на по-хладния климат и е ключът към елегантния характер на вината. Топлите почви съчетани с характерните дълги лета с умерено слънце позволяват на гроздата да узреят бавно и равномерно, което води до отличен баланс между киселини и захари в гроздето. Местата, които сме избрали за лозята са с кристално чиста пророда, далече от грохота на заводи и автомобили. Така лозята са невидими за широката публика, но дават съдържание, което веднага може да усетите във вкуса на нашите вина – забележителна минерална чистота, елегантност и финес.

Минималната намеса в естествения ход на природата е основна част от нашата философия. Вината на Зеланос са оригинални и изцяло ръчно направени. Всяко вино идва от едно единствено лозе. То не се старае да прилича на друго вино, да копира или да се преструва. То е истинско, защото е здраво, неразривно свързано със земята, която ражда гроздето — една естествена връзка, която дава характер и индивидуалност. И накрая, тероарът дава сигурната нотка на неповторима оригиналност — усещането, че виното носи духа на мястото, което не може да се сравни с нищо друго. Ние го сравняваме с усещането като да си пристигнал у дома — топло, уютно и невероятно истинско.

Web Designeren